Apua ja tukea elämään

Yksi seurakunnan tärkeimmistä perustehtävistä on lähimmäisen rakkauden toteuttaminen käytännön tekoina ihmisten arjen keskellä. Seurakunta kulkee rinnallasi, korvana, olkapäänä, tukena, käytännön apuna työntekijöidensä ja palveluidensa kautta. Ole rohkea, soita, nykäise hihasta. Älä jää yksin. Ota yhteyttä. Seurakunta on sinua varten.

Voit myös jättää nimettömänä rukouspyynnön, niin sinun puolestasi rukoillaan rukouspiirissä tai jumalanpalveluksessa.

DIAKONIAPÄIVYSTYS

Kesällä tiistaisin 10-12
Virastotalolla (Iso Kylätie 1)

Diakoniatyöntekijälle voi varata henkilökohtaisen keskusteluajan puhelimitse tai sähköpostilla.

Diakoniatyöntekijän ja papin kanssa voi keskustella luottamuksellisesti. Puhuminen helpottaa kun elämäntilanne on vaikea ja huolet painavat mieltä. Keskustelujen sisältönä voivat olla esimerkiksi huoli taloudellisesta toimeentulosta, säröt ihmissuhteissa, hengelliset kysymykset, oma tai läheisen sairaus tai muu yllättävä kriisi. Diakoniatyöntekijät ja papit tekevät toivomuksesta kotikäyntejä. Jos kirkkoon lähteminen on hankalaa, mahdollisuus ehtoolliseen järjestetään myös kotona.
Kenenkään ei tarvitse jaksaa elämässä yksin. Tavoitteena on etsiä yhdessä ratkaisuja ja tuoda kristillinen usko, toivo ja rakkaus voimavaraksi elämään ja arkeen.

Merja tapasi jo tutuksi tulleen Jukka Pasasen.

Diakoni tervetullut vieras terveyskeskuksessa

Diakonissa Merja Rantakangas on tervetullut vieras Sipoon terveyskeskuksen akuutti-ja kuntoutusosastolla. Hän käy siellä aina, kun joku toivoo hänen tulevan. Hänellä on myös kiinteä päivystysaika osastolla kerran kuukaudessa.

Rantakangas on monelle tuttu ja kun avaamme oven osastolle, ensimmäinen käytävällä istuva jo tervehtii häntä.

-Joskus osastolla hoidettavalla on hengellinen hätä, joskus hän tarvitsee vain juttukaveria.

Merja jää joksikin aikaa juttelemaan pyörätuolissa istuvan potilaan kanssa. Mies kertoo olleensa osastolla jo kuukauden oltuaan ensin leikkauksessa Porvoon sairaalassa.

-Aika tulee vähän pitkäksi, kun ei pääse liikkumaan. Onneksi on kaveri tulossa iltapäivällä katsomaan ja tuo suklaata tullessaan, hän kertoo.

Merja lähtee sänkypotilaan luo yksityishuoneeseen ja käynti on kahdenkeskinen.

Yhdessä potilashuoneessa tapaamme omaishoitajan, joka on hoitanut halvaantunutta miestään jo kahdeksan vuotta kotona. Nyt mies on sairaalassa äkkinäisen kivun johdosta ja vaimo on tervehtimässä häntä.

Potilaskäyntien lisäksi osastolla on seurakuntapastori Tiia Kasesmaan pitämä hartaushetki ja ehtoollisen vietto. Siihen osallistuu niitä, jotka pääsevät itse liikkeelle. Jokaiselle jaetaan ehtoollinen henkilökohtaisesti pöytään tai pyörätuoliin. Kanttori Marko Korven-Korpinen säestää yhteisesti laulettavat virret ja tilaisuuden päätteeksi jäädään vielä juttelemaan.

Diakonissa Merja Rantakangas oli ennen Sipoon seurakuntaan tultuaan muun muassa lähetystyössä Kolumbiassa ja Venezuelassa. Sieltä tuli perspektiiviä suomalaiseen elämänmenoon ja hyvinvointiin.

-Täällä voidaan taloudellisesti jokseenkin hyvin, mutta yhteiskunnalliset epäkohdat vaikuttavat myös seurakunnan diakoniatyöhön täällä.

Teksti ja kuva/kuvat: Helena Holmroos
Artikkeli on tehty syksyllä 2017 osana