Kesäesitteen kansi 2018, nippu kieloja

Kesä, kirkko ja kohtaaminen 

Kesä alkoi tänä vuonna aikaisin. Jo Helluntaina toukokuun puolivälissä kukkivat omenapuut, tuomet ja syreenit. Perennat heräsivät eloon kasvipenkeissä, ja kukkien väriloisto löysi parvekelaatikoihin ja piharuukkuihin. Kesän nopea saapuminen yllätti ja osoitti, kuinka lämpö, aurinko ja kesän vehreys olivat odotettuja ja tervetulleita vieraita.  

Kesäkauteen liittyvät juhlapyhät, Helluntai ja Juhannus ovat juhlia, joihin luonto liittyy läheisesti yhteen. Helluntai kirkon syntymäpäivänä kuvaa uuden aikakauden alkamista. Juhannus taas on Johannes Kastajan muistopäivä, ja samalla Suomen lipun sekä keskikesän juhla. Helluntai on kirkon kolmanneksi merkittävin juhla. Se kertoo, kuinka oppilaat Jeesuksen kuoleman jälkeen saavat uuden rohkeuden. Oppilasjoukko kasvoi pienestä yhteisöstä seurakunnaksi ja kirkoksi, joka aikanaan levittäytyi ympäri maailmaa. Tämä yhteisö kutsui ihmisiä yhteen aikanaan kuten yhä tänäänkin. 

Kesäisin yli 250 kirkkoa maassamme toimivat tiekirkkoina ja taivaallisina taukopaikkoina. Tiekirkko-viitta houkuttaa painamaan jarrua ja pysähtymään kirkon viileään rauhaan. Sipoon kirkko että keskiaikainen Vanha kirkko ovat auki niin matkalaisille kuin paikkakuntalaisillekin. Arkipäivisin opas esittelee kirkkojen historiaa, ja viikonloppuisin ne täyttyvät hääjuhla- ja messuvieraista. Kirkko ei ole vain kaukaista historiaa ja kulttuuria, vaan elävää elämää, rukousta ja toivoa, jolla on meille paljon annettavaa. 

Kesäkauden päätteeksi avautuu sipoolaisille yhteisöille vielä yksi toimitila. Etelä-Sipooseen valmistuva Söderkullan kirkko vihitään seurakuntien käyttöön juhlallisesti sunnuntaina 26.8. Silloin toteutuu vielä kerran ajatus Helluntaista, kun uusi kirkko saa syntymäpäivänsä ja seurakuntien toiminta käynnistyy uusissa tiloissa. Uuden kirkon merkitys ei kuitenkaan ole vain seinissä ja rakennuksessa, vaan siinä yhteisössä, joka syntyy kirkon ympärille ja sen suojaan. Toivomme, että uusi Söderkullan kirkko voisi olla asukkaiden ja eri yhteisöjen omaksi ja yhteiseksi kokema tapahtuma- ja kohtaamispaikka. Tässä uusi kirkko voi tarjota tilaa uudenlaiselle toiminnalle ja yhteisöllisyydelle, johon kaikkia kutsutaan mukaan.  

Kirkko on monenlaisten kohtaamisten paikka. Tiekirkko tarjoaa hetken hengähdyksen ja siunaavan kosketuksen. Kesän kirkkotilaisuuksissa, konserteissa ja kirkkokahvilla saamme kokea yhteyttä toinen toisiimme. Syvimmin meitä kuitenkin puhuttelee rakastavan Jumalan kosketus, jota aavistamme ja koemme hetkissä, kun tulemme pyhän kohtaamiksi. Tätä kaikkea voimme kokea, kun askeleemme kulkevat kirkkoon. 

Tervetuloa kirkkoon! 

Juha Ilonen, kirkkoherra 

KESÄKONSERTIT Vanhassa kirkossa torstaisin klo 19 

Vapaa pääsy, ohjelma 5€. Yhteistyössä Sibbo svenska församling. Konserttien yhteydessä toimii Tapulikahvila (sipoon marttayhdistykset)

5.7. Konsertti
Santeri Rautiainen, kitara

12.7. Konsertti
Sebastian Silén, viulu
Soila Häkkinen, viulu
Markus Sarantola, alttoviulu
Seohee Choi, sello

19.7. Konsertti
Alvaro Miranda, cembalo

26.7. Schola Sancti Henrici 
Konsertissa kuullaan keskiaikaista 
suomalaista kirkkolaulua

2.8. Saxtron
Bachia neljällä saksofonilla:
Nanako Lammi, sopraanosaksofoni
Nanna Ikonen, alttosaksofoni
Anna-Sofia Anttonen, tenorisaksofoni
Sikri Lehko, baritonisaksofoni

9.8. Ensemble Gamut
Ilkka Heinonen, jouhikko, violone, kontrabasso
Marianna Henriksson, cembalo
Juho Myllylä, nokkahuilut, elektroniikka
Solmund Nystabakk, luuttu, teorbi
Aino Peltomaa, laulu, fiidel, keskiaikainen harppu

16.8. Heinavanker 
virolainen vanhan musiikin yhtye esiintyy.

 • KESÄKIRKOT

ke 6.6. klo 18.30 Pohjois-Paippisten kyläkirkko 
Rajakulmantie 39, 04170 Paippinen

ke 18.7. klo 18.30 Svartbäck-Spjutsundin saaristolaiskirkko
Svartbäckintie 29, 06880 Porvoo

 

 • HAUTAUSMAAPÄIVÄ 6.6. klo 12-15

Kirkonkylän hautausmaalla (Uusi Kappelintie 1) Nyt on hyvä tilaisuus laittaa haudat kesäkuntoon. Varikolta voi hakea lainattavien työvälineiden lisäksi multaa ja hiekkaa sekä pitää kahvi- tai mehutauon. Lapsille lainattavissa omat välineet!  Paikan päältä voi ostaa myös kukkia haudoille. Kaksikielinen hartaushetki Valon kappelissa klo 12.

 

 • JUHANNUSJUHLA pe 22.6. klo 18-20 

Pappila, Kuninkaantie 28. Laulua, hartaus, yhdessäoloa, kahvit ja nyyttäritarjoilut. Ilmoittautumiset ke 20.6. mennessä kirkkoherranvirastoon ma-pe 9-12 / 09 239 1525

 

 • NUOTIOILLAT Keskiviikkoisin

27.6. klo 18.30 Eva Nikkanen Nygransintie 15, Paippinen

11.7. Papinsaari lähtö Gumbostrandin rannasta klo 18, paluu klo 21. Ilmoittautuminen viim. ma 9.7. kirkkoherranvirastoon ma-pe 9-12 / 09 239 1525

8.8. klo 18.30 Maija ja Mauno Ojanen Taasjärventie 113-15, Söderkulla

22.8. klo 18.30 Viirilän kota Palokalliontie, opastus urheilukentältä (peruttu)

 

 • PAPINSAAREN RETKIPÄIVÄT

ke 4.7. klo 10 -15.30, ilm. viim. 2.7.
ti 31.7. klo 10-15.30, ilm. viim. 30.7.
Lähtö Gumbostrandin rannalta klo 10, paluulähtö Papinsaaresta klo 15.30, 
takaisin Gumbostrandissa n. klo 16.
Ilmoittautumiset kirkkoherranvirastoon ma-pe 9-12 / 09 239 1525

 

 • KIVIKIRKKOJEN PYHIINVAELLUS 11.8. 

Vaellus lähtee klo 8 Pyhän Laurin kirkolta Tikkurilasta Sipoon vanhalle kirkolle, matkaa noin 29 km. Reitti kulkee Kuusijärven ja Sipoonkorven kautta. Mukaan omat eväät, Kuusijärvellä mahdollisuus syödä kahvilassa omakustannehintaan. Kuljetus Nikkilästä Tikkurilaan lähtee klo 7.30. Voit myös tulla suoraan Pyhän Laurin kirkolle. Vaelluksen päätös n. klo 20. Pyhiinvaellusoppaina Panu Pihkala ja Kaisa Kariranta. Ilmoittautuminen kaisa.kariranta@evl.fi, osallistumismaksu 10€

 

 • KESÄVEISUUT 15.8. klo 18.30 

Kesäveisuut Östersundomin kirkossa, Kappelintie 65, Helsinki. Järjestää Mikaelin seurakunta.

Lapsille ja perheille kesän tapahtumia:

 

 • PAPINSAAREN RETKIPÄIVÄT

ke 4.7. klo 10 -15.30, ilm. viim. 2.7.
ti 31.7. klo 10-15.30, ilm. viim. 30.7.
Lähtö Gumbostrandin rannalta klo 10, paluulähtö Papinsaaresta klo 15.30, 
takaisin Gumbostrandissa n. klo 16.
Ilmoittautumiset kirkkoherranvirastoon ma-pe 9-12 / 09 239 1525

 

 • PERHEPYHÄKOULU 5.6. klo 10 

Tule mukaan tutustumaan Sipoon Vanhaan kirkkoon ja viettämään hartaushetki.

 

 • HAUTAUSMAAPÄIVÄ 6.6. klo 12

Kirkonkylän hautausmaalla (Uusi Kappelintie 1) Nyt on hyvä tilaisuus laittaa haudat kesäkuntoon. Varikolta voi hakea lainattavien työvälineiden lisäksi multaa ja hiekkaa sekä pitää kahvi- tai mehutauon. Lapsille lainattavissa omat välineet!  Paikan päältä voi ostaa myös kukkia haudoille. Kaksikielinen hartaushetki Valon kappelissa klo 12.

 

 • PAPINSAAREN KESÄLEIRIT 

5.-7.8. Yhdessä Enemmän 7-9-v.
8.-10.8. Yhdessä Enemmän 10-14-v
Ilmoittautuminen viimeistään su 8.7., 
lomake löytyy sivulta sipoonsuomalainenseurakunta.fi, lisätietoja saa Sanskulta sanna.rauhala@evl.fi

 

 • KOULUUNLÄHTEVIEN RETKIPÄIVÄ 

Papinsaaressa su 12.8. Lisätietoja tulossa myöhemmin!

 

 • Kouluunlähtevien siunaaminen su 12.8. klo 17 Vanha kirkko (Huom. kesäesitteessä oli väärä aika!)

 

 • PERHELEIRI 17.-19.8. Papinsaari 

Ohjelmassa ulkoilua, pelejä, leikkejä, saunomista, hiljentymistä ynnä muuta mukavaa sekä maittavaa ruokaa. Leirin hinta 30€/aikuinen, 3 vuotta täyttäneet lapset 10€. Ilmoittautuminen viimeistään pe 3.8. eea.korhonen@evl.fi. Leirillä mukana lapsityön pappi Tanja Louhivuori.