Seurakuntamme nimikkolähetit ja -kohteet

THAIMAA

Katariina Kiilunen ja Tero Massa (Suomen Lähetysseura)

Tero ja Katariina ovat molemmat pappeja. Tero on kirkollisen työn koordinaattori Mekongin alueella (Thaimaa, Kambodzha, Laos, Vietnam). Katariina työskentelee opettajana Thaimaan evankelisluterilaisen kirkon seminaarissa. He päivittävät kuulumisiaan blogissaan.

VIRO

Kirsti Malmi (Suomen evankelisluterilainen Kansanlähetys)

Diakoni Kirsti Malmi toimii Lasnamäen kaupunginosaan perustettavassa luterilaisessa seurakunnassa Tallinnassa, Virossa.Kirstin sydämellä on rohkaista virolaiskristittyjä kohtaamaan kirkkoon vielä kuulumattomia vaikkapa nuotiolla keitettyä nokipannukahvia tarjoillen. Hän on kiertänyt viime vuodet Viroa myös musiikkievankelistana ja ollut mukana kehitysvammaisten parissa tehtävässä työssä.

www.markuse.ee (Lasnamäe Püha Markuse srk)

www.facebook.com/eelk.lasnamae

www.suuressamukana.fi (Minu Lasnamäe -palsta)

Mekong –alueen ja Oseanian aluepäällikkö
Thaimaa, Kambodza, Laos, Myanmar, Papua-Uusi Guinea

Olli Pitkänen (Suomen Lähetysseura)

•Aluepäällikkö vastaa alueen kumppanuusyhteistyöstä, työn kokonaissuunnittelusta, seurannasta ja raportoinnista sekä strategian ja linjausten mukaisesta talous-, toiminta- ja henkilöstösuunnittelusta ja toteutuksesta.
•Asuu Bangkokissa vaimonsa Lean kanssa, josta käsin toimii Suomen Lähetysseuran aluepäällikkönä.

Tässä vähän erilaisia linkkejä, jotka valoittavat Ollin työn taustaa:
•Helsingin Sanomat teki haastattelun minusta koskien lähinnä aikaisempaa työtäni Lähi-idässä Lue tästä
•Suomen Lähetysseuran Kaakkois-Aasian sivuille kerrotaan alueen työstä. Voitte liittyä seuraajiksi. Lue tästä
•Samoin lähinnä kuvia alueeltamme löytyy Instagrammista; suomenlahetysseura_aasia
•Areenassa on katsottavissa dokumentti, jossa kerrotaan myös yhdestä Thaimaan työmuodosta Armonkodista. Katso tästä
•Ihmiskaupanvastaisesta työstä löytyy lyhyt video Facebookista, katso tästä

Kambodza ja Laos

Rowan Clusker (Suomen Lähetysseura)
Mekongin alueellinen kehitysyhteistyökoordinaattori
Lähtenyt työalueelle perheen kanssa elokuussa 2018. Perheeseen kuuluu vaimo Nanni sekä lapset Chad (18), Saffron (15) ja Nisha (12).

Tansania ja Etiopia

Virve Rissanen (Suomen Lähetysseura)
Työalue Tansania ja Etiopia, Itä-Afrikan alueen tiedottaja
Toimittajana työskennellyt mm. Helsingin Sanomissa.
"Tuntuu upealta päästä liittymään lähetystyöntekijöiden joukkoon ja osaksi suuresti arvostamani järjestön tärkeää työtä."

Bolivia
Jaakko Lavonius (Suomen Lähetysseura)
Suomen Lähetysseuran organisaation kehittämisen asiantuntija, työ sisältää mm. paikallisten kumppanien kouluttamista.

• Bolivian evankelisluterilainen kirkko on Etelä-Amerikan ainoa alkuperäiskansoista muodostuva kirkko. Kirkolla on noin 18 000 jäsentä. Bolivian väestöstä vajaat 40 prosenttia kuuluu aymara- tai quechua-kansoihin, joiden yhteiskunnallinen asema on heikko.*

• Kirkon kehitysyhteistyö keskittyy erityisesti alkuperäiskansojen naisten tukemiseen tukien naisten pienyrittäjyyttä ja perheiden ruokaturvaa sekä tyttöjen koulutusta. Arvioiden mukaan noin 20 prosenttia maan 7-14-vuotiaista työskentelee ankeissa oloissa kaivoksissa sekä sokeriruoko- ja pähkinäviljelmillä.

”Terveiset Boliviasta La Pazin kaupungista! Suurkiitokset päätöksestänne tukea arvokasta työtämme Boliviassa. Olen asettunut ennestään tuttuun kaupunkiin hyvin ja alkanut tottumaan 3500 m merenpinnan yläpuolella sijaitsevaan vuoristoilmastoon. Tänään aloitin työt paikallisen kumppanin, eli Bolivian evankelis-luterilaisen kirkon toimistolla. Työtiimiin ehdin jo tutustua ennalta edellisviikolla kirkon 80-vuotis juhlaohjelman aikana. Ensimmäinen kyläyhteisö visiitti tehty hankkeen vesiosion tiimoilta ja ensi viikolla lisää kylävierailuja tiedossa.”

Nimikkolähetit kertovat meille kuulumisiaan elämästään ja työstään nimikko- tai ystäväkirjeillään säännöllisesti. Halutessasi voit tilata kirjeen, se tulee kotiisi lähetysrengaskirjeen yhteydessä. Nimikkolähetteihin voi pitää yhteyttä sähköpostilla, skypen välityksellä, tekstiviesteillä ja kirjepostilla.

Sipoon suomalaisen seurakunnan nimikkokohde:

Etiopiassa Habrun ja Legehidan alueen naisten voimaannuttaminen sekä sosiaalisen ja taloudellisen aseman parantaminen (Suomen Lähetysseura)

• Habrun ja Legehedan alueen naisten voimaannuttaminen.
  • Hankkeen tavoitteena on maaseudun köyhien naisten ja lasten yhteiskunnallistaloudellisen aseman parantaminen.
  • Alueella asuu paljon naisia, joiden mahdollisuudet toimeentulon hankkimiseen ovat hyvin rajoitetut ja heidän sosiaalinen asemansa on heikko. Puhtaan veden saatavuus alueella on huono. Tyttöjen koulutulokset ovat heikot.
  • Naisia rohkaistaan yrittäjyyteen. He saavat kirjanpitokoulutusta ja heidät tutustutetaan lainajärjestelmään, jonka turvin naiset voivat perustaa pienyrityksiä. Kulttuurin haitallisten toimintamallien vaikutusta pyritään vähentämään ja hiv/aids-ongelman leviämistä estämään lisäämällä tietoisuutta ja perustamalla naisryhmiä.
  • Lähteitä suojataan. Annetaan koulutusta kotieläinhoidosta, kompostoinnista ja vihannesviljelystä. Tyttöjen koulunkäyntimahdollisuuksia parannetaan asennekasvatuksen ja opinto-ohjauksen keinoin ja mm. köyhien perheiden tyttöjen koulutarvikkeiden saantia tukemalla. Lukutaidottomille naisille annetaan lukutaito-opetusta.

Sipoon suomalaisen seurakunnan nuorilla on oma kummikohde:

Botswanassa Francistownin koululaiset

Kummilapset tulevat perheistä, joissa vanhemmat ovat työttömiä tai pienituloisia, osa on aids-potilaiden lapsia tai orpoja.

Kummien avulla lapset saavat päiväkodissa säännölliset ateriat, turvallista huolenpitoa ja valmiuksia koulunkäyntiä varten.

Botswanalaisen lapsen rukous:

Ke sale ngwana bokoeng, (Olen heikko lapsi,)

ga ke na thata epe, (minulla ei ole mitään voimaa)

Mmoloki o nthusang, (Vapahtajani, auta minua)

O nthuse mo tsatsing jeno, (auta minua tänä päivänä)

gore ke sa leofe” (etten tekisi syntiä.)