Uutislistaukseen

Uusimmasta "lähimmäiselle" -palstasta puuttui kirjoittajan nimi

VAIN YKSI TIE

Luin mökkimatkalla pitkästä aikaa uudelleen Mika Waltarin romaanin ”Valtakunnan salaisuus”, jonka tapahtumat ajoittuvat n. vuoteen 30 jKr.
Roomalainen nuori mies Marcus Manilius on viettänyt aikaa Alexandriassa ja tutkinut  Museionissa vanhoja kirjakääröjä. Juutalaisten pyhistä kirjoituksista löytyy ennustuksia tulevasta maailmanvaltiaasta, joka syntyisi heidän keskuudestaan. Monista merkeistä Marcus päättelee, että ihmiskunta on nyt siirtymässä uuteen maailmankauteen ja syntyisi uusi kuningas kaikkien kansojen hallitsijaksi.

Paluumatkalla Marcus poikkeaa Jerusalemissa, jossa on alkamassa juutalaisten pääsiäisjuhla. Noustessaan vuoristotietä kohti kaupunkia hän ohittaa teloituspaikan ja näkee siellä kolme ristiinnaulittua. Yhteen ristiin on kiinnitetty kirjoitus: ”Jeesus nasaretilainen, juutalaisten kuningas”. 

Näin Marcuksesta tulee Jeesuksen kuoleman silminnäkijä ja parin päivän kuluttua sattumalta myös yksi hänen ylösnousemuksensa todistajista.
Hän yrittää kaikin keinoin selvittää, mistä tässä kaikessa on kysymys, ja päästä yhteyteen Jeesuksen oppilaiden kanssa, mutta joukko on hajaantunut ja pelkää henkensä puolesta. Kuitenkin hän saa vihjeen: ”Sano tiellä kulkiessasi vastaantulijalle, että olet varmaan eksyksissä, ja kysy oikeaa tietä.” Jos hän sanoo:”On monia teitä ja eksyttäjiä on paljon, mutta minä en tahdo eksyttää sinua”, sinun pitää vastata:”On vain yksi tie, neuvo se minulle.” Siitä hän tietää, että olet Jeesuksen ystäviä, ja pääset heidän joukkoonsa. Näin tapahtuu, eikä maailma ole Marcukselle enää sama kuin ennen.

Uutta maailmanaikaa on nyt eletty 2000 vuotta, mutta ihminen hapuilee yhä matkallaan: minkä tien valitsisin, olenko menossa oikeaan suuntaan?  Mutta mikä onkaan se  Valtakunnan salaisuus, jonka Waltari pani kirjansa nimeksi?

Raili Haapamäki
 

5.8.2021 11.05