Sipoon kirkko

Kuninkaantie 19 , 04130 Sipoo

Kirkko on auki kesällä 2020 vain tilaisuuksien aikaan,
Poikkeuksellisesti tänä kesänä Sipoon kirkoista vain Vanhalla kirkolla on kesäopas paikalla ja kirkko on auki yleisölle.

Sipoon kirkko

Sipoon kirkko on Theodor Deckerin suunnittelema punatiilinen kirkkorakennus Sipoossa. Kirkko edustaa arkkitehtuuriltaan uusgotiikkaa, ja se on vihitty käyttöön vuonna 1885.

Sipoon vanha kirkko alkoi käydä pieneksi seurakunnan kasvaessa 1800-luvulla. Sen pelättiin myös sortuvan, joten uutta kirkkoa alettiin suunnitella Tiilimäelle, joka oli aiemmin toiminut hautausmaana ja kirkon torppareiden laidunmaana. Suomen senaatti vahvisti uuden kirkon piirustukset 1882. Kirkkoa rakennettiin päivätöinä vuosina 1883-1885, ja se vihittiin käyttöön neljäntenä adventtina 20. joulukuuta 1885. Kirkossa ei tuolloin vielä ollut urkuja, joten vihkitilaisuuden virsiä säesti osa Uudenmaan pataljoonansoittokuntaa.

Messukasukat, kaksi messinkikruunua ja molemmat kirkonkellot tuotiin vanhasta kirkosta. Alttaritaulukseen kirkko sai vuonna 1892 Alexandra Frosterus-Såltinin tekemän jäljennöksen tanskalaisen kirkkomaalarin K. H. Blochin taulusta Tulkaa minun tyköni. Kirkon ensimmäiset urut hankittiin vuonna 1890 Uudestakaupungista. Nykyiset urut, eli tanskalaiset Marcussen & Sønin mekaaniset urut ovat vuodelta 1951, ja ne olivat ensimmäiset uusbarokkiset urut Suomessa.

Kirkko korjattiin 50 vuotta valmistumisensa jälkeen, ja tuolloin aiemmin avoin alttariseinä muurattiin umpeen uuden lämmityshormiston peittämiseksi. Kaminoiden jäljiltä nokeentunut kirkkosali maalattiin vaaleanharmaaksi. Vuonna 2001kirkkoon asennettiin maalämpö, ja alttariseinä voitiin palauttaa alkuperäiseen asuunsa. Kirkkosali maalattiin alkuperäisen kaltaiseksi.

Info
Pysäköinti
wc
Esteetön kulku

Lähellä sijaitsevia tiloja ja kohteita

Sipoon Vanha kirkko

SÖDERKULLAN KIRKKO

Tapahtumat

su 7.3. klo 10.00

Kuninkaantie 19, 04130 Sipoo

Sanajumalanpalvelus striimattuna Sipoon kirkosta

Sunnuntain aiheena on se, kuinka Jeesus voittaa pahan vallan.
su 28.3. klo 10.00

Kuninkaantie 19, 04130 Sipoo

Messu

Palmusunnuntaina kirkossa muistellaan, kuinka Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemin kaupunkiin pääsiäisjuhlille.