Sipoon kirkonkylän hautausmaa

Uusi Kappelintie 1, 04130 Sipoo
(09) 239 1262

Sipoon kirkonkylän hautausmaa Kirkonkylän hautausmaa sijaitsee Valon kappelin vieressä, seurakuntatalon, Sipoon kirkon ja Vanhan kirkon tuntumassa. Hautapaikoista ja hautaamisesta löydät tietoa täältä.

Kirkonkylän hautausmaan historiaa:

Vainajien leposijat olivat vanhastaan aivan Vanhan kirkon lähellä tai sen lattian alla. Vanhaan kirkkoon viimeinen vainaja haudattiin vuonna 1780. Kun myös kirkkoa ympäröivä hautausmaa kävi ahtaaksi, perustettiin uusi Tiilimäelle, nykyisen Sipoon kirkon paikalle. Hautausmaa oli käytössä vuodet 1803-1821.

Seurakuntalaiset olivat vastustaneet alusta alkaen Tiilimäkeä hautapaikkana. Koska mäen yläosa oli kovin kivinen ja alaosa liian savinen, äätettiin pian etsiä sopivampi paikka. Uudeksi hautausmaaksi valittiin Smedåkersbacken, joka oli aikoinaan pitäjän rikollisten mestauspaikka. Vastustuksesta huolimatta hautausmaa vihittiin käyttöön kesällä 1821. Ensimmäinen haudattu vainaja oli torppari Johan Johansson Kirkonkylästä.

Hautausmaata laajennettiin ensimmäisen kerran vuonna 1850. Se kävi jälleen ahtaaksi 1900-luvulle tultaessa.  Vuonna 1919 pohdittiin jopa kokonaan uuden hautausmaan perustamista, mutta lopulta päädyttiin laajentamaan käytössä olevaa. Hautausmaata on viimeksi laajennettu vuonna 1978.

Östersundomin kirkon pihaa on käytetty hautausmaana ainakin 1700-luvulta lähtien. Nikkilän sairaalalla oli oma hautausmaa vuosina 1922-1952. Kulkutautiepidemioiden aikana 1700- ja 1800-luvulla Sipoon kyliin
perustettiin viranomaisen käskystä hautapaikkoja. Pigbyn kylässä olevan nimikin on osuvasti Bråddödsbacken, Hautamäki. Boxin kylään perustettiin yksityinen hautausmaa vuonna 1795.

Ajankohtaista: huonokuntoisia puita kaadetaan hautausmaalta kevään 2018 aikana

Lyhdyt ja kynttilät hautausmaalla

Loppuun palaneista kynttilöistä tulee jätettä, jonka määrä on todella iso. Ekologisempi vaihtoehto hautakynttilöille ovat lyhdyssä poltettavat kynttilät. LED-kynttilät eivät kestä kovaa pakkasta, ja niiden paristo on ongelmajätettä. Jätemäärän pienentämiseksi voi myös arvioida haudalle tuotavien kynttilöiden määrää. Muistokynttilöiden sytyttäminen haudoille on kaunis ele. Muistetaan myös asian toinen, ekologisempi puoli.

Lyhtyjä ja kynttilöitä saa tuoda hautausmaalle lokakuun alusta. Hautakynttilän sytyttäjien täytyisi kuitenkin muistaa myös hakea palaneet kynttilät pois haudoilta. Lähtökohtaisesti siivousvastuu on kynttilän tuojalla. Omaisten tulee poistaa lyhdyt ja kynttilät haudoilta keväällä, viimeistään huhtikuun loppuun mennessä. Kaikkien lyhtyjen, lasipurkkien ja muiden tarvikkeiden säilyttäminen hautakiven takana on kielletty.

Palaneet kynttilät, muovikuoret ja lasit lajitellaan sekajätteeseen joka poltetaan lämpöenergiaksi. Hautakynttilöiden ja lyhtyjen metalliset osat lajitellaan metallinkeräysastiaan joka on siunauskappelilta huoltorakennukselle vievän pääväylän varrella. Tuikkukynttilöiden ja ulkotulien metallikuoret voi litistää.

Muualle siunattujen muistopaikalle kerääntyy erityisesti pyhäinpäivänä ja jouluna paljon kynttilöitä. Kynttilöitä ei saa laittaa muistokiven päälle eikä kiveen kiinni. Kynttilät tulee sijoittaa tarpeeksi kauas toisistaan. Liian lähellä toisiaan kynttilät saattavat kuumuudessa roihahtaa palamaan yhdessä ja vaurioittaa kiveä tai lähistöllä olevaa kasvillisuutta.

Omaa läheistään voi myös muistella sosiaalisessa mediassa hashtagin ‪#‎pyhäinpäivä alla ja ladata nettiin vaikkapa kuvan läheiselleen sytyttämästään kynttilästä #sytytänkynttilän-hashtagillä ja Facebookissa Sytytän kynttilän -sivulla.