Jumalanpalvelukset ja hartaudet  

Sipoon kirkossa vietetään messua pääsääntöisesti sunnuntaisin klo 10. Kesäaikana messua vietetään Sipoon kirkon sijasta Vanhassa kirkossa, lukuunottamatta konfirmaatiomessuja. Jumalanpalvelusten tarkemmat ajat ja paikat löydät tapahtumista. Sipoon kirkossa on saatavilla pyydettäessä näkövammaisille tarkoitettu Pistevirsikirja.

Söderkullan kirkossa vietetään messua sunnuntaisin kerran kuukaudessa klo 13.00. Valon messu kutsuu kaikenikäisiä yhteen kerran kuukaudessa klo 17.00. Valon messussa toimii myös pyhäkoulu perheen pienimmille. Söderkullan kirkon keskiviikkoisen Aamupalan yhteydessä hartaushetki klo 10, kerran kuukaudessa ehtoollishartaus.

Pääjumalanpalveluksen lisäksi Sipoossa vietetään perhemessuja, mukulamessuja perheen pienimmille ja erityisiä juhlajumalanpalveluksia suurina kirkkopyhinä tai muina merkittävinä aikoina. 

Kaikkiin jumalanpalveluksiin ovat kaikenikäiset perheenjäsenet aina tervetulleita!

Tapahtumakalenteri

Haluatko messuavustajaksi

Messuavustajana voi toimia kuka tahansa.
Tarvitsetko silti opastusta ja rohkaisua?
Tiedustelut aija.wist@evl.fi


Esirukousalttarin rakentaminen

Pääkirkkomme takaosassa sijaitsee esirukousalttari. Se on tarkoitettu hiljentymistä varten. Alttarilla on myös esirukouslaatikko, johon voit jättää esirukouspyyntösi. Niiden puolesta rukoillaan seuraavan viikon messussa. Sinulla on mahdollisuus rakentaa alttaria oman mielesi mukaan. Voit tuoda siihen kukkia, kiviä, valmiita rukouksia tai jotain sellaista, joka auttaa hiljentymään rukoukseen. Alttarilla on jo valmiina ikoni ja kori, jossa on kyniä ja paperia rukouspyyntöjä varten. Esirukousalttari laitetaan hyvissä ajoin ennen messua valmiiksi. Voit tehdä sen myös yhdessä ystäväsi kanssa. 

 
Virsikirjojen ja ohjelmien jako ja tervetulotoivotus
Virsikirjojen jakajat ja tervetulotoivottajat ovat ne, jotka tapaamme ensimmäisinä kirkkoon tullessamme. On kiva tulla kirkkoon, kun toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi. Haluaisitko sinä olla joskus tuossa tehtävässä?

Raamatun lukukappaleiden lukeminen
Messussa luetaan useita Raamatunkohtia, jotka määräytyvät kirkkovuoden mukaan. Ensimmäinen lukukappale on Vanhan Testamentin puolelta ja toinen lukukappale Uuden Testamentin puolelta. Liturgi lukee evankeliumin, joka on Uudesta Testamentista. Messussa käytetään Evankeliumikirjaa, jossa valmiit tekstit ovat. Lukeminen tapahtuu puhepulpetista ja käytössä on mikrofoni. 

Esirukouksen laatiminen ja rukoileminen
Rukous on tärkeä osa kristillistä uskoamme. Jokaisessa jumalanpalveluksessa rukoillaan. Osa on valmiita rukouksia, mutta esirukouksen saa laatia aivan itse. Toki siinäkin saa ja voi käyttää valmiita rukouksia pohjana. Tämän voi tehdä myös yhdessä ystävän tai srk:n työntekijän kanssa. Esirukous luetaan puhepulpetista. Esirukouksen lopuksi ilmoitetaan kolehtikohde. Käytössä on mikrofoni. Mikrofonin käyttöä saa harjoitella ennen messua. 

Kynttilöiden sytyttäminen
Kynttilät symbolisoivat rukousta ja yhteyttä elävään Jumalaan. Kirkossa palaa useita kynttilöitä ja saarnan ja uskontunnustuksen jälkeen ennen yhteistä esirukousta luetaan kuulutukset. Kuulutuksissa lausutaan kastettujen, avioliittoon aikovien ja hautaan siunattujen nimet. Jokaiselle kastetulle, avioliittoon aikovalle parille ja hautaan siunatulle sytytetään oma kynttilä kirkon etuosassa olevaan maapallokynttelikköön. 

Kolehdin keruu
Kolehti on meidän lahjamme lähimmäisillemme lähellä ja kaukana. Useimmiten messussa kerätään kolehti penkeistä. Kolehdin keruuseen saat opastusta ennen messua suntiolta tai muulta srk:n työntekijältä. Kolehti kerätään yhteisen esirukouksen päätteeksi. 

Ehtoollisavustaja
Messussa eli ehtoollisjumalanpalveluksessa meitä kutsutaan Jumalan perheväen juhla-aterialle. Se on hengellistä ravintoa, joka on tarkoitettu kaikille Kristusta tarvitseville. Myös lapset saavat tulla ehtoolliselle yhdessä vanhempiensa, kummiensa tai isovanhempiensa kanssa. Ehtoollisella pappi jakaa leivän ja avustaja viinin. Ehtoollisavustajana tarvitset etukäteen opetusta, joka järjestetään hyvissä ajoin ennen messua. Lisäksi tarvitset kirkkoherran myöntämän ehtoollisenjako-oikeuden. Ehtoollisavustajan pitää olla konfirmoitu ja täysi-ikäinen seurakuntalainen. 

Kirkkokahvit
Tärkeä osa jumalanpalveluselämäämme on kirkkokahvit. On mukava pistäytyä messun jälkeen kirkon vieressä olevaan Pappilaan ja juoda kirkkokahvit tai teet yhdessä muiden kanssa ja samalla vaihtaa ajatuksia. Pappilassa on valmiina kahvit, teet, mehut ja sokerit ja maidot. Kirkkokahville saa leipoa tai laittaa tarjolle kaupan valmiita syötäviä. Ei tarvitse olla seitsentä sorttia syötävää vaan vähempikin riittää. Yhdessä olo on tärkeintä. Tarjottavia ei tarvitse maksaa omasta kukkarosta, vaan srk:n työntekijä käy hakemassa tarjottavat kaupasta. Tästä onkin hyvä sopia etukäteen työntekijöiden kanssa. Kattaus tehdään valmiiksi ennen messua niin ehdit osallistua messuun itsekin.

Musiikkiavustajana messussa
Soitatko tai laulatko? Haluaisitko juhlistaa messua taidoillasi? Kirkko on hieno paikka musiikin esittämiselle. Musiikki on samalla rukoustamme ja ylistystämme Jumalalle. Jos haluat joskus tulla messuun musisoimaan niin ota yhteyttä kanttori Marko Korven-Korpiseen tai Tiina Paloniemeen. Lisäksi seurakunnassamme toimii kirkkokuoro, johon mahtuu aina uusia laulajia. Laulu ja musisointi yleensäkin on voimaannuttava harrastus. Ja muistathan, että srk:n kuorotoiminta on ilmaista!
 

Messuavustajaksi voit ilmoittautua messun yhteydessä srk:n työntekijälle. Kirkkokahvilla kiertää lisäksi kansio, johon voit kirjoittaa nimesi ja yhteystietosi (puhelinnumero, osoite ja sähköpostiosoite). Kansio on arkisin kirkkoherran virastossa, jossa voit käydä kirjoittamassa nimesi kansioon. Merkitse kansioon myös tehtävät, jotka kiinnostavat sinua. Opastusta saat kaikkiin tehtäviin aina halutessasi. Tervetuloa tekemään yhteistä messua!