Ajankohtaista seurakunnasta

Söderkullan kirkon alttariteoskilpailun voitti ”Auringon laulu”

25.10.2019 21.13

Kuva Kirsti Taiviolasta ehdituksensa ja onnittelukukkien kera

Kutsukilpailun voittanut lasitaideteos julkistettiin torstaina 25.10. Söderkullan kirkolla Sipoossa. Kilpailu järjestettiin viiden kutsukilpailuun osallistuneen taiteilijan välillä. Palkintolautakunta valitsi jätetyistä ehdotuksista yksimielisesti Kirsti Taiviolan työn nimeltä ”Auringon laulu”. Teos koostuu 365 lasiosasta, joita on yhtä paljon kuin vuodessa päiviä. Lasisylinterit lepäävät hyllyjen varassa, joita koristavat lintujen muotoon leikatut metalliosat.

Teos on yhteisöllisesti osallistava, sillä lasiosien värit koostuvat sipoolaisten ottamista luontovalokuvista ja tekemistä piirroksista. Kuvien lähettämisestä ja keräämisestä tulee lisää tietoa lähempänä ajankohtaa.

Kirsti Taiviola on muotoilija, taiteiden maisteri, lasitaiteilija ja Aalto-yliopiston opettaja. Hän on kertonut teoksen taustoista mm. näin: ”Franciscus Assisilaisen koko luomakuntaa syleilevä Aurinkolaulu-rukous sekä kertomukset Franciscuksen saarnaamisesta pikkulinnuille ovat olleet alttariteoksen keskeisiä innoittajia. Kilpailuohjelman teologisessa taustassa esiin nostettu teema koko luomakunnan yhteydestä ja toive vihreän värin käytöstä ohjasi luontoaiheiden pariin mutta herätti ajatuksen myös siitä, että teos voisi auttaa vahvistamaan seurakuntalaisten yhteyden kokemusta ja kannustaa yhteisöllisyyteen. Teoksen mosaiikkimaisessa, monesta samanlaisesta mutta uniikista osasta koostuvassa toteutustavassa on viittaus ajatukseen, että jokainen meistä on osa isoa luomakunnan kokonaisuutta.” Koko teksti teoksen taustoista päivitetään seurakunnan kotisivuille.

Palkintolautakunta arvioi voittanutta työtä mm. seuraavasti: ”Ehdotus on ammattimaisesti suunniteltu ja toteutettu. Visuaaliselta kieleltään rikas ja mielenkiintoinen (kolmiuloitteisuus ja linnut kannattimina). Mainio konsepti, jossa seurakuntalaisten on mahdollista osallistua valokuvillaan toteutukseen ja näin kokea sen omakseen. Toteutus ilmentää erinomaisesti ympäristölähteistä näkökulmaa. Alttariteos edustaa kaikkia seurakuntien jäseniä; lapsia, aikuisia, ikäihmisiä. Teoksen jatkosuunnittelussa valaistus voisi tuoda lisäarvoa.”

Söderkullan kirkon tulevan alttaritaideteoksen kustannusarvio on noin 70 000 euroa, joka sisältää taiteilijapalkkion. Kaikki ehdotukset ovat esillä Söderkullan kirkon kirkkosalissa 1.11.-15.11. kirkon auki ollessa (os. Neiti Miilin tie 2, Söderkulla). Tarkempi näyttelyaikataulu löytyy lähempänä ajankohtaa seurakunnan nettisivuilta.